Kalastus
Kalastus harrastuksena

Kalastus harrastuksena

Monet ihmiset pitävät ulkoilmaharrastuksista, kuten ulkoliikunnasta, retkeilystä tai pelkästä luonnossa kävelemisestä. Koska Suomi on tuhansien järvien maa, myös kalastus on maassamme erittäin suosittu harrastus. Jokainen tietää, että kalan syöminen säännöllisesti tarjoaa terveyshyötyjä, mutta myös itse kalastaminen on yllättävän hyväksi ihmiselle. Kun kalastusta harrastamattomilta henkilöiltä kysytään mielipidettä kalastamisesta, monet sanovat, että kalastus on tylsä aikaa vievä harrastus – mutta kalastus voi tarjota paljon hyötyjä.

Kalastaminen opettaa kärsivällisyyttä

Vanhan sanonnan mukaan kärsivällisyys on hyve. Totuus onkin, että ellei sinulta löydy riittävästi kärsivällisyyttä, kalastus ei ole sinulle sopiva harrastus. Kun olet kalastamassa, joudut olemaan yleensä suurimman osan ajasta ilman tärpin tärppiä. Suurten kalojen narraaminen vaatii melko paljon alkuvalmisteluja. Kun seisot kalastusvapa kädessäsi ja odotat kalan tärppäämistä, saatat oppia pakon sanelemana hieman kärsivällisemmäksi, mutta kun suuri kala iskee, se on sen arvoista.

Kalojen narraaminen on hyväksi keholle ja mielelle

Kun lähdet kalastamaan, järvi löytyy harvoin aivan kotiovesi vierestä. Parhaille apajapaikoille pääseminen vaatii yleensä jonkun verran kävelemistä, patikointia tai soutamista tai kaikkien näiden yhdistelmää. Vaikka se ei saata tuntua kovin paljolta, se on kuitenkin hyödyllistä liikuntaa. Lisäksi kalastaessa saa yleensä jonkun verran aurinkoa, mikä tuottaa kehossamme erittäin tärkeää D-vitamiinia. Kalastaminen onkin loistava keino päästä aurinkoon ja elää terveellisesti pitäen samalla hauskaa.

Monilla ihmisillä esiintyy silloin tällöin stressiä, johtuipa se sitten töistä, koulusta tai muista uuvuttavista askareista. Stressi ei ole lainkaan hyväksi ihmiskeholle, joten on hyvin tärkeää, että voimme tiputtaa kokemamme stressin määrää. Kalastaminen on tässä suhteessa oivallinen keino. On tutkittu, että veden lähellä oleminen rauhoittaa ihmistä ja vähentää stressiä, minkä vuoksi kalastaminen on mainio keino sen hoitoon – jokapäiväinen stressi kaikkoaa helposti vesillä.

Aikaa perheen ja uusien ihmisten kesken

Vaikka monet ihmiset kalastavatkin mielellään yksin, voi kalastaminen olla aivan hyvin myös koko perheen keskinäinen harrastus. Perhe voi olla vaikkapa yhteisellä eväsretkellä veden äärellä ja odottaa kalan tärppäämistä onkeen tai seisoa vierekkäin joen varrella virvelöimässä vavat käsissään, yhtä lailla tämä auttaa perhettä muodostamaan läheisempiä siteitä ja luomaan useita mukavia yhteisiä muistoja. Mikäpä olisi parempi muisto kuin suuren kalan nappaaminen perheen kanssa.

Kun menet kalastamaan suosituille kalapaikoille, paikalla on yleensä useita ystävällisiä kalastajia, jotka tervehtivät sinua ja saattavat rupatella kanssasi muutaman sanan – ellei kyseessä sitten ole kalastuskilpailu, jolloin kilpailulliset kalastajat saattavat olla haluttomia kertomaan salaisuuksiaan. Utelu kalan tärppäämisestä tai käytettävistä vieheistä saattaa aloittaa hyvän keskustelun, jonka tuloksena voit saada hyviä kalavinkkejä tai jopa uusia ystäviä. Voit myös liittyä kalastuskerhoon tavataksesi uusia ihmisiä.

Paranna keskittymiskykyäsi ja pidä hauskaa

Useimmat aloittelevat kalastajat saattavat aloittaa hyvin välinepaketilla, joka sisältää kaikki olennaisimmat välineet, kuten vavan, kelan, siiman, koukut ja syötit. Mutta kun kalastusharrastus etenee ja kalastajan taidot kasvavat, kalastaminen muuttuu paljon teknisemmäksi harrastukseksi. Silloin harrastaja alkaa miettiä tarkemmin, kuinka viehe heitetään virvelillä optimaaliseen paikkaan, millaisia syöttejä milloinkin tulee käyttää ja kuinka sitoa oikeanlaiset solmut siimaan. Näiden oppiminen vaatii keskittymiskykyä ja on hyväksi aivoille.

Vaikka kalastamiseen liittyy runsaasti erilaisia mukavia ja siistejä juttuja, on kalastamisessa parasta kuitenkin sen puhdas hauskuus. Riippumatta siitä, millaisia kaloja saat narrattua kalaretkelläsi, kalastaminen on aina hauskaa. Kun suuri kala iskee vieheeseesi ja alat väsyttää sitä kelaamalla, voit kokea suurta jännitystä ja riemua, mikä luo onnellisen tunteen ja parantaa yleistä hyvinvointiasi. Lisäksi kalastamisen kautta voi saada muodostettua useita lähtemättömiä muistoja.

Kalastus tarjoaa täyttymystä mielelle ja vatsalle

Kalastamalla saat aikaan itsellesi täyttymyksen tunteen muodostamaa iloa. Kun lähdet kalastamaan, opit kunnioittamaan luontoa, opit uusia taitoja, opit olemaan kärsivällisempi ja mikä parasta, asetat itsellesi tavoitteita ja yrität saavuttaa niitä. Kaikki nämä saavat aikaan täyttymyksen tunnetta. Useimmat ihmiset rakastavat kalastamista, koska se tarjoaa jännitystä ja haasteita. Kalastustavan valinta asettaa yhden suurimmista haasteista ja mahdollisuuden oppia tekemistään virheistä.

Nykyään ruokaa voi saada helposti silmänräpäyksessä, mutta luonnon kaikkein terveellisin meille tarjoama luonnollinen ruoka odottaa vedessä. Suurin osa ihmisistä valitsee mieluummin tuoreen lihan sen sijaan, että ostaisi säilöttyä lihaa purkissa. Kalassa on runsaasti proteiinia ja vähän kolesterolia, mikä tekee siitä monen suosikkiruoan. Kaupan kalatiskissä vaikkapa kuhan kilohinta voi olla monelle liikaa, mutta itse kalastamalla voit nauttia kalasta useammin.

Kokeile ja ihastu

Nyt kun tiedät jo jotain kalastamisesta, saatat haluta päästä kokeilemaan sitä. Kalastuksen aloittaminen onnistuu helposti muutaman helpon vinkin avulla. Tee ensinnäkin jonkun verran tutkimustyötä aiheesta; opi tuntemaan kalavesissäsi olevat kalat ja tehokkaat vieheet. Sinun kannattaa mennä kalastamaan varmaan kalapaikkaan, että saat alkuun onnistumisen elämyksiä, etkä lopeta harrastustasi heti alussa. Kaupallisissa kalastuskohteissa on istutettuja kaloja ja varmemmat saaliit.

Yhteenvetona voi sanoa, että kalastaminen tarjoaa lukuisia hyötyjä, ja se on loistava tapa pitää hauskaa. Vaikka olisit aloittelija, se ei haittaa, vaan voit aina oppia paremmaksi esimerkiksi käyttämällä tässä artikkelissa annettuja vinkkejä. Joten seuraavan kerran, kun sinulla on hieman ylimääräistä aikaa, suuntaa lähimmälle järvelle ja pidä hauskaa kalastamisen parissa. Siihen riittää jo yksinkertainen onki ja maasta kaivetut kastemadot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *