Kalastus
Suomen parhaat kalastusalueet ja pyydystettävät kalalajit

Suomen parhaat kalastusalueet ja pyydystettävät kalalajit

Kalastuksen kautta tutustuu tuhansien kalapaikkojen Suomeen

Suomesta, maailman vesistöisimmästä maasta, löytyy monipuolisia kalastusalueita Etelä-Suomesta Lappiin, haasteeksi muodostuu lähinnä valinnan vaikeus. Suomen kalastusalueita on mahdotonta asettaa paremmuusjärjestykseen, sillä vesistön kalalajien lisäksi kalastuspaikan valintaan vaikuttavat muutkin tekijät. Osa kalastuksen harrastajista haluaa kalastaa omissa oloissaan luonnon rauhassa, toiset taas haluavat päästä helposti kalastuspaikalle ja yhdistää retkeen myös muita aktiviteetteja. Jos haluaa pyydystää mahdollisimman suuren kalasaaliin, kannattaa suunnata Lapin runsaille kalavesille. Suomesta löytyy kuitenkin jokaiselle kalastajalle mieluinen kalastusalue, halusipa sitten onkia, vetouistella tai perhokalastaa.

Lapin joet ja järvet

Lapin jokien ja järvien sanotaan olevan saalisvarmoja kalastusalueita, erityisesti Lapin vesistöistä löytyy lohen ja hieman tuntemattomamman kalan, harjuksen, apajia. Lapissa on myös paljon hyviä siikavesistöjä. Harjuksen lisäksi Lapin vesistöissä uiskentelee toinen vähän vieraampi kalalaji, rautu, jota suunnataan pyytämään Kilpisjärvelle, Inarijärvelle tai tunturi-Lapin pienemmille vesistöille. Taimenia taas voi yrittää narrata Inarijärvellä tai Kuusamon joissa. Monet Lapin parhaimmista kalastuspaikoista sijaitsevat jokien varsilla, ja jos kalajuttuja on uskominen, voi Lapin joista onnistua nappaamaan jopa 15-20 kilon hauen.

Tenojoen sanotaan kuuluvan maailman parhaimpiin lohijokiin, mutta hyviä lohisaaliita voi napata myös Näätämö-, Simo- tai Tornionjoen vesistöistä. Lapin jokimaisemissa uiskentelee paljon erilaisia kalalajeja: Iijoki tarjoaa saaliiksi harjusta, Tornionjoesta löytyy lohen lisäksi haukea sekä harjusta, Tenojoki taas on oiva paikka meritaimenen pyydystäjille. Lapin kalastusalueet eivät tarjoa ainoastaan runsaita kalasaaliita, vaan vesistöjen ääreltä löytyy myös paljon muita mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon: laavuja, vaellusreittejä ja veneenlaskupaikkoja. Lapin kalareissun voi myös ajoittaa kauneimpaan ruska-aikaan, ja talvisessa Lapissa kalastusmuoto on pilkkiminen.

Järvi-Suomen tuhannet vesistöt

Kalastajan paratiiseihin kuuluu Järvi-Suomi, joka kalasaaliin lisäksi tarjoaa huimia maisemia ja sielun rauhaa. Järvi-Suomen alueelta löytyy paljon hyviä kalastusalueita monipuoliseen kalastamiseen. Pääkalalajit useimmissa vesistöissä ovat hauki, ahven ja kuha, myös järvitaimenta ja -lohta voi pyytää järvien ulapoilta. Kaikissa alueen järvissä uiskentelee paljon haukia, parhaimman pyydyspaikan nimeäminen on siis mahdotonta. Runsaimpien kuhavesien sanotaan löytyvän Tampereen suurista järvistä, Pyhäjärveltä ja Kyrösjärveltä. Saimaan alueelta voi nostaa esiin Haukiveden ja Pyhäveden hyvät kuhavedet.

Kalastusalueena Järvi-Suomi sopii hyvin myös sellaisille kalastajille, jotka ovat kiinnostuneita koskikalastamisesta. Järvi-Suomen järvissä muodostuu reittivesiä, jotka yhdistyvät toisiinsa kapeikoissa. Yhdistyneet vesistöt virtaavat sen jälkeen alapuoliseen järveen kohisevana koskena. Kosket ovat hyviä paikkoja heitto- ja perhokalastuksen harrastajille, voimakkaasti virtaavista koskista voi pyydystää kirjolohta, taimenta tai harjusta. Järvi-Suomen suosituimmat virtakalastuskohteet löytyvät Pielisen itäpuolelta. Jos matkustaa Järvi-Suomeen kalastamaan, kannattaa valita majoitusvaihtoehdoksi mökki vesistön rannalta, josta voi suunnistaa suoraan kalastamaan ja nauttia samalla maisemista.

Kalastusalueita merellä ja rannikolla

Hyviä kalastusalueita löytyy paljon meriltä ja rannikkoalueilta, Etelä-Suomi onkin tunnettu kuha- ja haukikannoistaan. Jos kalastaa rannasta käsin, saaliiksi saa lähinnä ahvenia ja haukia, mutta jos lähtee veneellä pidemmälle merelle, kalasaalis muuttuu monipuolisemmaksi. Merellä kalastamisesta kiinnostunut suuntaa veneensä Turun saaristoon, Varsinais-Suomesta löytyy myös toinen hyvä merellinen kalastusalue Vuosnaisten merialueelta. Vuosnainen (Osnäs) sijaitsee Kustavissa noin 75 kilometrin päässä Turusta. Alue ei välttämättä ole niin tuttu monelle, sieltä löytyy merellisten kalastuspaikkojen lisäksi paljon hyviä majoitusvaihtoehtoja sekä hyvät palvelut.

Merialueiden ehdottomasti upein kalastusalue on kuitenkin Merenkurkussa sijaitseva Raippaluodon saaristo, joka kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Raippaluodossa voi maisemien ihailun lisäksi pyydystää ahvenia ja haukia sekä isokokoisempia kaloja, säyneitä. Pidemmälle kalareissulle voi suunnata Ahvenanmerelle, joka on suosittu kalastusmatkojen kohde. Ahvenanmaalla kannattaa muistaa, että maakunnalla on erilainen kalastuslaki, jonka mukaan vain vesialueen omistajalla on kalastusoikeus, joten kaikkeen kalastukseen täytyy siis pyytää lupa. Pohjois-Suomen arktisemmista kalastusolosuhteista pitävä voi myös matkata kokeilemaan kalaonneaan Jäämeren rannoille, jonne järjestetään opastettuja kalamatkoja.

Kaupunkien urbaanit kalastusmaisemat

Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä Ahvenanmaalle tai Lappiin kalastusmatkalle, siksi monen mielestä kaikkein parhaimmat kalastusalueet voivat löytyä ihan oman kodin läheltä. Ei ole tarpeen lähteä merta edemmäs kalaan, koska hyviä kalapaikkoja löytyy paljon esimerkiksi kaupunkien läpi virtaavien jokien varsilta sekä asutusten läheisiltä vesialueilta. Pohjois-Suomessa esimerkiksi lähellä kaupunkeja sijaitsevat Oulunjoki sekä Kemijoen suu ovat hyviä kalastuspaikkoja. Kaupungeissa kaloja pyydystetään useimmiten pilkkimällä ja onkimalla. Kaupungissa pilkkimiseen ja onkimiseen ei tarvitse hakea lupaa, koska ne ovat yleiskalastusoikeuksia.

Kaikista urbaaneimmat kalastusalueet sijaitsevat isojen kaupunkien keskustoissa, esimerkiksi Turun läpi virtaavan Aurajoen suosituin kalastuspaikka löytyy Halistenkosken kohdalta. Sieltä voi kalastaa muun muassa haukea, lahnaa ja kuhaa. Halistenkoskella on myös mahdollisuus perho- ja uistinkalastukseen. Yksi Helsingin parhaista kalastuspaikoista on Vanhankaupunginkosken suvanto, joka on erityisesti lasten suosiossa. Suvannon rantaan nousee paljon särkeä ja kuhaa. Vanhankaupunginkosken lisäksi pääkaupunkiseudulta löytyy lukemattomasti muita kalapaikkoja. Meritaimenia voi pyytää Lauttasaaren kärjestä tai Pitkäkoskelta, silakan ja ahvenien kalastaminen onnistuu Arabianrannassa tai Mustikkamaalla.

Kalastusta ja elämyksiä

Kalastaminen on mukava harrastus, johon Suomen tuhannet vesistöt tarjoavat ainutlaatuisen ympäristön. Kalastusmatkan kohteen valinnassa ratkaisevinta on, minkälaisia kaloja haluaa pyydystää ja kenen kanssa. Jokainen kalastaja on erilainen; yksi haluaa nauttia Lapin maisemista yksin, toinen taas haluaa veneillä järvellä perheen kanssa. Kalastus on kokonaisvaltainen elämys, joka tutustuttaa uusiin maisemiin ja vaihteleviin vesialueisiin. Kalastusalueita ei voi asettaa paremmuusjärjestykseen. Kalastusta harrastaville Lappi tarjoaa huimia kalastussaaliita, monelle lapselle taas oman kotiseudun tutut onkimispaikat voivat olla niitä kaikista rakkaimpia kalastuspaikkoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *