Kalastus
Suomessa kalakisoja on tarjolla ympäri vuoden

Suomessa kalakisoja on tarjolla ympäri vuoden

Suomessa kalakisoja järjestetään kesällä sekä talvella ja harrastajien kirjo on hyvin laaja. Kilpailusäännöt, sarjat ja osanottomaksut vaihtelevat, joten niihin kannattaa perehtyä hyvin jo etukäteen. Kalakisoissa palkintoina on yleensä rahaa tai tavarapalkintoja. Jos Suomen vesistöt tulevat aktiiviselle kisaajalle vuosien varrella tutuksi, tällöin voi suunnitella kalastusreissua Suomen ulkopuolelle, ks. artikkeli Kalastusmatka ulkomaille.

Sopivan kalakisan valitseminen

Kun kalastukseen haluaa hieman jännitystä mukaan, helpoin tapa on osallistua kalakisoihin. Useimmiten kalastusseurat järjestävät kisoja, joten on hyvä tutkia etukäteen tarvitseeko olla seuran jäsen päästäkseen osallistumaan. On hyvä tarkistaa ennalta kilpailusäännöt sekä mahdollinen osallistumismaksu tai luvan tarve. Talviaikaan kisattaessa kannattaa huomioida myös kisajärjestäjän asettama pakkasraja. Kalakisoista saa hyvin tietoa paikallisilta kalastusseuroilta tai kalastusvälineliikkeistä.

Oma kalastuskokemus vaikuttaa siihen, minkälaiseen kisaan kannattaa ensimmäiseksi osallistua. Kisapäivänä on muutenkin paljon muistettavaa sääntöjen kanssa, joten perusasiat kalastuksesta on hyvä olla kunnossa. Valitse itsellesi sopiva kalastustapa, joka on mainittu myös kilpailusäännöissä. Tyypillisimpiä kalastustapoja ovat mm. onki ja pohjaonki, heittokalastus, vetouistelu, pilkintä ja perhokalastus. Kilpailusäännöissä voi olla tarkennuksia esim. pyyntivälineen mittoihin liittyen.

Kalakisoja järjestetään ympäri Suomea. Tyypillisimmät kalastuspaikat kisoille vuodenajasta riippuen ovat järvet, joet ja meri. Pienempiä kisoja järjestetään myös lammissa. Kisapaikkaan kannattaa käydä tutustumassa mahdollisuuksien mukaan paikan päällä jo etukäteen. Jos kisapaikalla vierailu ei ole mahdollista, kannattaa tietoa hankkia muualta. Kalakisoista saa hyvin tietoa paikallisilta kalastusseuroilta, kalastusvälineliikkeistä tai alan lehdistä.

Kilpailuun valmistautuminen

Huolellinen kilpailuun valmistautuminen alkaa oikeaoppisella ja kisasääntöjen salliman varusteiden hankinnalla. Opettele alan sanastoa, jotta tiedät mihin käytetään boiliestopparia, sirppiä, valotikkua tai lukkoleikaria. Vuodenajasta riippuen turvallisuuteen liittyvät tekijät on hyvä myös huomioida eli hankintalistalle kannattaa laittaa esimerkiksi jäänaskalit tai pelastusliivit. Tarkista kisapaikalle menevä reitti huolella, jos alue ei ole aiemmista kisoista tuttu.

Valitse välineet ja syötit ammattilaisen vinkein

Parhaat kalastusvinkit saa alan erikoisliikkeestä. Huolehdi, että kisaa varten on tarvittavan laaja välineistö, mm. siimaa, kohoja ja pilkkejä kisasta riippuen sekä vaaka aina matkassa. Myös kalojensäilytys kannattaa muistaa asian mukaisiin varustein. Talvipilkissä yleisimmin käytettävät syötit ovat surviaisen- ja kärpäsentoukat, joita kalamiehet säilyttävätkin tiiviissä rasioissa jääkaapissa. Rantaongintakisoja varten voit kaivaa madot siihen soveltuvasta maaperästä.

Tuulen ja tuiverruksen kestävä kisavaatetus

Kalakisat kestävät useamman tunnin ja sääolosuhteet ovat usein vaativat, joten osallistujan kisavarustuksen tulee olla kunnossa. Aikaa varustemuutoksiin ei kisan aikana liiemmin ole, eikä se aina ole edes sallittua kilpailusäännöissä, joten varustuksen tulee olla säähän sopiva heti kisaan lähdettäessä. Hyvin varustelluista liikkeistä saa hankittua teknisen alusasun sekä sopivan päällysasun kokopuvuista haalareihin.

Vuodenajasta riippuen jalkineina käytetään neopreenikenkiä ja erilaisia saappaita. Kenkiin on mahdollista hankkia myös lisämukavuuksia, mm. liukuesteitä ja lämmitettäviä pohjallisia. Sormet ovat kalastuksessa tärkeässä osassa ja niiden lämpimänä pysyminen onkin tärkeää. Hanskoja on saatavana erilaisia pitkistä puolikkaisiin kynsikkäisiin. Oikeaoppiset pipot sekä lippikset suojaavat korvia viimalta. Kokenut kalamies muistaa suojata myös silmät laadukkailla aurinkolaseilla.

Kalakisan satoa

Kilpailusäännöissä mainitaan, mitä kalalajeja kisassa hyväksytään punnitukseen. Yleisimmät kalalajit Suomen kalakisoissa ovat ahven, särki, kuha, hauki, taimen ja lohi. Rantaongintakisoissa on yleensä kaikista löysimmät vaatimukset tiettyjen kalojen hyväksymiselle ja voikin olla, että kaikki kalat saa ottaa mukaan punnitukseen. Osalle kalalajeista, mm. lohelle ja särjelle on ainoastaan niitä varten järjestettyjä erikoiskisoja, jopa Suomenmestaruuskisoihin saakka.

Jokaiselle kalalajille on asetettu yleensä kilpailusäännöissä alamitta. Punnitukseen hyväksytään vain alamitasta pidemmät kalat. Joissain kilpailuissa voiton määrää kalojen yhteispaino, joissain puolestaan kolmen tai viiden kalan yhteenlaskettupaino. Säilytä kalat kisan aikana asianmukaisella tavalla, jotta ne hyväksytään punnitukseen. Kisakalenterissa voi olla myös pelkästään suurimman kalan kisoja tai suurimman kalan palkinto on yksi palkinto kilomäärällä käytävässä kisassa.

Vastuullisuus kalakisoissa

Vastuullisuus on entistä tärkeämpi osa kalakisoja nykypäivänä koska ollaan tekemisissä luonnon ja eläimien kanssa. Kilpailusäännöissä mainitaan miten ja mistä kala mitataan ja onko kala tapettava heti avannosta jäälle saatuaan kuten viime vuonna Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön antama uusi sääntö kehottaa. Säännöllä on haluttu yhdenmukaistaa käytäntöä naapurimaiden Norjan ja Ruotsin kanssa vastuullisuuden lisäksi.

Kalakisoihin osallistuvat kunnioittavat luontoa, eivätkä jätä sinne roskia vaan tuovat kaiken mukanaan kisan päätteeksi kilpailukeskukseen. Myös humalatilassa olevan osallistujan suoritus hylätään. Veneillä osallistuttaviin kisoihin on noudatettava kilpailusäännöissä mainittuja reittejä sekä muun liikenteen huomioon ottamista veneilyväylällä. Yleensä rantautuminen muualle kuin kilpailukeskukseen ei ole sallittua kuin hätä- tai poikkeustilanteissa, esim. sääolosuhteet tai muu kilpailujärjestäjän antama ohjeistus.

Tutustu kilpailusääntöihin huolella

Kilpailuaika ja -paikka luovat puitteet kalakilpailuille, joita järjestetään Suomessa yleensä viikonloppuisin ja niiden kesto vaihtelee noin viidestä kahdeksaan tuntia. Kilpailusäännöissä on mainittu tarkkaan pyyntivälineeseen liittyvät rajoitteet, mm. koon, materiaalin, määrän ja muun varustuksen suhteen. Lisäksi säännöissä mainitaan kilpailuun hyväksyttyjen kalojen mitat, mahdollisten apuvälineiden sallittava käyttö sekä punnitukseen liittyvät käytännöt.

Satunnaiskalastajan mahdollisuudet

Perinteisten päivä- tai yökalakisojen rinnalla järjestetään kilpailuja, joiden kesto voi olla vaikkapa kuukauden. Näissä kisoissa pyydystetään yhtä suurta kalaa, jonka saadessaan tiedot ja kuva lähetetään kisajärjestäjälle sähköpostilla todistajan kera. Näihin kisoihin osallistuja ei ole sidonnainen tiettyyn kalastuspäivään, joten tämä sopii loistavasti vaikkapa lyhyempiä ja satunnaisia kalastushetkiä arvostavalle kalamiehelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *