Kalastus
Tärkeimmät kalastustarvikkeet

Tärkeimmät kalastustarvikkeet

Yleistä kalastustarvikkeista

Minkälaiset välineet kalastaja hankkii, riippuu paljon käytön määrästä ja siitä, minkä tyyppistä kalastusta aikoo harrastaa. Kalastustarvikkeita on tarjolla lukematon määrä lähes kaikissa hintaluokissa, ja aina kallein ei tarkoita parasta. Yksinkertaisimmillaan kalastustarvikkeet ovat siima, koho ja koukku kiinnitettynä puunoksasta tehtyyn vapaan, mutta suurin osa kalaan mielivistä haluaa kuitenkin hiukan enemmän varusteiltaan.

Seuraavissa kappaleissa kerrotaan kalastustarvikkeista eri kalastustyypeittäin, minkälaisilla varusteilla kalastaja pääsee alkuun, ja kuinka tarvikevarastoa voi tarpeen tullen täydentää.

Viehekalastus – Kelat ja siimat

Viehekalastus, eli tutummin virvelöinti on yksi yleisimpiä kalastuksen muotoja. Riippuu aivan omasta kiinnostuksesta ja harrastuksen aktiivisuudesta, minkälaiset välineet virvelöintiin kannattaa hankkia. Virveleitä on olemassa pääasiassa kahta eri tyyppiä, umpikela ja avokela. Mikäli on vasta aloittelemassa harrastusta, tai vaikka ostamassa lapselle ensimmäistä virveliä, on umpikela monesti parempi valinta. Umpikelaisessa virvelissä siima on nimensä mukaisesti näkymättömissä kotelon sisällä ja uistimen heittäminen tapahtuu kelan vieressä tai alapuolella olevaa nappia painamalla heitettäessä.

Virveleihin on olemassa eri vahvuisia ja eri materiaaleista valmistettuja siimoja, riippuen minkä tyyppisissä vesistöissä aikoo kalastaa, sekä minkä kokoisia kaloja toivoo saavansa. Siiman vahvuus kannattaa yleensä valita virvelin kelassa ilmoitettujen suositusten mukaan.

Monofiilisiimat ovat hyvä perusvalinta kaikenlaiseen heittelyyn, mutta mikäli haluaa panostaa etenkin vieheeseen saatavaan tuntumaan siiman kautta, voi hiukan kalliimpi kuitusiima olla paikallaan. Kuitusiiman huono puoli on, että sen vetolujuus on huonompi, kuin monofiilisiimalla, joten se sopii paremmin kokeneelle kalastajalle.

Viehekalastus – Vieheet

Vieheitä, eli uistimia, on olemassa lukuisia erityyppisiä. Eri kalalajeille on olemassa omat uistimensa. Vieheen kelluvuus on myös yksi tarkasteltava ominaisuus. On olemassa uppoavia, hitaasti uppoavia ja kelluvia vieheitä. Lisäksi vieheiden uintisyvyydet ovat erilaisia. Uintisyvyyksiä on alle puolesta metristä jopa 9 metriin. Muita vaikuttavia tekijöitä vieheen valinnassa on vieheen pituus ja paino. Tavallisesti viehekalastuksessa käytetään vaappuja ja lippoja. Vaaput ovat suurempia, monesti kalan näköisiä uistimia, ja lipat taas pienempiä, metallisen lipan sisältäviä uistimia, joilla voi kalastaa esimerkiksi ahvenia.

Vaappujen ja lippojen lisäksi on myös olemassa esimerkiksi lusikkauistimia, ruohikkouistimia, poppereita ja rakseja. Lusikkauistimet soveltuvat erityisesti hauen kalastukseen. Ruohikkouistimia taas käytetään nimensä mukaisesti ruohikkoisissa vesissä kalastaessa. Sen hidas uppoavuus ja ruohosuojattu koukku parantavat uistimen liikkuvuutta rantavesissä. Popperit on suunniteltu kalojen nappaamiseen veden pinnan tuntumasta. Ne ovat kalaa tai hyönteistä muistuttavia uistimia, jotka uivat aivan pinnassa. Raksit ovat perinteisistä uistimista hiukan poikkeavia, sillä raksiin on tarkoitus kiinnittää kuollut syöttikala.

Verkkokalastus

Verkkokalastuksessa ratkaisevin tekijä on tietenkin itse verkko. Verkkoja on eri pituisia ja levyisiä. Yleisimmin verkot ovat joko 30 metriä tai 60 metriä leveitä, ja 1-5 metriä pitkiä. Verkoilla pyydetään paljon muikkuja ja siikaa, mutta myös muita kaloja. Toivotusta saaliista riippuu, kuinka suuri silmäkoko verkossa tulee olla ja kuinka paksu verkko on. Verkkoja on myös eri värisiä, riippuen miten tummissa vesissä sitä aiotaan käyttää. Verkon valmistusmateriaaleissakin on hiukan vaihtelua.

Uudempana verkkomateriaalina on markkinoille tullut monisäikeisestä mikrokuidusta tehty verkko, joka on kestävämpää kuin perinteisistä langoista tehty verkko. Kun verkot lasketaan vesille, ne tulee myös merkitä kelluvilla lipuilla, jotta muille järvellä liikkuville ja veneilijöille ei aiheudu verkoista vaaraa niiden tarttuessa esimerkiksi veneiden perämoottoreihin. Kokeneemmille verkkokalastajille on tarjolla myös Suomessa keksitty verkonuittolaite, jolla etenkin ammattikalastajat saavat kätevästi verkkonsa uitettua avannosta. Talvella verkkokalastaville hyvä apu on verkonuittolauta, jolla verkot saa uitettua jään alle.

Pilkkiminen

Talvella kalaan mielivä tarvitsee muutamia perustarvikkeita pilkkimiseen. Ensimmäiseksi jäähän tulee saada reikä kairan avulla. Kairoja on myös akkukäyttöisiä. Pilkkivavat ovat yleensä valmistettu lasikuidusta tai messingistä, tavoitteena hyvä kestävyys ja herkkä tuntuma vavan päässä kalan käydessä kiinni. Vapoja voi ostaa joko erillisenä tai valmiina pilkkisettinä, jossa on myös kela mukana. Pilkki valitaan vesistön ja kalastettavan lajin mukaan. Esimerkiksi tasapainopilkillä voi kalastaa ahvenia, kuhia ja haukia. Aloittelevalle pilkkijälle helpoin valinta on pystypilkki.

Muita pilkkimisessä tarvittavia välineitä ovat ehdottomasti jäänaskalit, jotka toki tulisi roikkua kaulalla aina muutenkin jäällä liikuttaessa. Ilman kunnollisia jäänaskaleita voi jään pinnalle pääseminen sen petettyä olla lähes mahdotonta. Myös pilkkireppu jakkaralla on hyvä olla olemassa, sillä pilkkiminen on usein aikaa vievää puuhaa. Reppuun saa myös pakattua kätevästi mukaan kaikki pilkkitarvikkeet, kuten sohjokauhan, jolla saa poistettua sohjon avannon reiästä kairaamisen jälkeen. Mikäli sohjoa ei poista, se alkaa pian jäätyä uudelleen ja pilkkiminen on hankalaa.

Kalastusvaatteet

Kuten kaikessa ulkoilussa, myös kalastuksessa oikea vaatetus on tärkeää. Jalkineiden osuus korostuu kalastuksessa erityisesti. Kumisaappaat tai muut vedenpitävät kengät liukumattomilla pohjilla ovat ehdottomat. Talvikalastajalle tärkeä osa jalkineissa on lämmönpitävyys. Hyvissä kalastusvaatteissa on miellyttävää liikkua, ne ovat hengittävät, vettä ja tuulta pitävät sekä lämpimät ja hengittävät. Markkinoilla on myös erityisiä kalastusliivejä, joissa on hengittävä selkäosa, ja edessä taskuja tarvikkeille, ja jopa lenkki haaville. Myös jonkinlaiset käsineet on hyvä olla mukana kalastaessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *