Kalastus
Tiedätkö sinä, miten perhoilla kalastetaan?

Tiedätkö sinä, miten perhoilla kalastetaan?

Kalastaminen on satoja vuosia vanha perinne, joka on ollut tuiki tarpeellista ravinnon hankkimiseksi. Tänä päivänä se on useimmille enemmänkin harrastus, ja monelle suorastaan intohimo. Kalastuksesta harrastuksena kerrotaan toisaalla tämän sivuston artikkeleissa tämän kirjoituksen keskittyessä perhokalastukseen, joka on yksi tunnetuimmista kalastustavoista.

Perhokalastusta harrastetaan ympäri maailman. Suomeen laji on rantautunut brittiliikemiesten mukana 1800-luvulla, vaikka jo sitä ennen Suomessa oli opittu sitomaan häkiläperhoja. Perhoja käytetään veden pinnalta ravintoa etsivien kalalajien pyydystämiseen, usein melko matalilla jokialueilla vedessä kahlaten. Tunnetuin näistä kalalajeista on lohen sukulainen taimen, joita on istutettu vesistöalueille ympäri Suomea.

Miten perhokalastuksen voi aloittaa?

Kalastustarvikkeista on oma lukunsa tällä sivustolla, mutta periaatteessa kalastamiseen tarvittavat välineet ovat aina vapa, kela ja siima. Näitä on siten eri tyyppisiä, jotka valitaan sen mukaan, miten halutaan kalastaa. Perhokalastuksessa välineiden osto aloitetaan käteen sopivasta vavasta, ja sen mukaan hankitaan muut välineet. Kun asiantuntevan myyjän opastuksella on saatu sopiva vapa, valitaan siihen sopivat siimat ja kela. Siimoja perhokalastuksessa tarvitaan kolme erilaista, nimittäin pohjasiima, juoksusiimaan ja heittopäähän jaettu heittosiima ja vielä perukesiima. Tärkein osa perhokalastussettiä on heittosiima. Vääränlaisella heittosiimalla saa pilattua upean vavan, toisaalta hyvällä siimalla saa jonkin verran huonommastakin vavasta käyttökelpoisen, jopa hyvän.

Välineiden luokitus

Perhokalastukseen käytettävissä välineissä on käytössä AFTM-luokitus. AFTM-luokitus kuvaa välineiden raskautta. Siiman AFTM-luokitus määritellään punnitsemalla heittopään tipin eli ohuen kärjen jälkeiset 10 jaardia, mikä on 9,14 metriä. Luokka merkitään aina #-merkillä. Suomen vesillä käytettävien välineiden skaala on yleensä keveimmästä 0# raskaimpaan 12#. Jokainen valmistaja käyttää omaa AFTM-luokitustaan, eli siinä ei ole standardia.

Nyrkkisääntönä kuitenkin voidaan pitää sitä, että samaa painoluokkaa olevat välineet sopivat yleensä yhteen, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa valita kaikki välineet samalta valmistajalta. Aloittelijan kannattaa ostaa setti, jolloin kaikki varmasti sopii yhteen, ja alkaa myöhemmin tutkia omia mieltymyksiään.

Entä sitten se perho?

Perhoja voi ostaa valmiina, mikä ilman muuta on aloittelijalle se järkevin tapa. Perhoja on kaikille kalalajeille valmiiksi mietittynä, sekä koukun kanssa että ilman. Perhojen hinta on parista eurosta ylöspäin, kalleimmat pääsääntöisesti kaupasta ostettuna 10 euron kahta puolen. Toki perhoja voi ostaa niiden sitojaltakin, mikä vaatii hieman enemmän perehtyneisyyttä, sillä pitää tietää, keneltä niitä lähtee kyselemään. Harrastukseen tuo kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden perhojen sitominen itse.

Perhonsidontatarvikkeita on kalastustarvikeliikkeissä laajat valikoimat. Perhonsidontapöydästä alkaen löytyy kaikkea mahdollista, on höyhenet, sulat, häkilät, lakat, liimat, kimalteet, keinokuidut, sidontalangat, kierteet ja kuidut ja paljon muuta.

Mitä kalalajeja perholla kalastetaan Suomessa?

Pohjoisen Suomen pääsaalislaji on harjus, mutta myös taimen ja kirjolohi ovat useiden virtavesien tärkeitä saaliskaloja. Hyviä vaihtoehtoja villitaimenen pyytämiseen ovat Ylä-Lapin kalavedet, Käsivarsi, Vätsäri sekä Kaldoaivin erämaa, unohtamatta Kuusamon koskia. Koskireitit Keski-Suomessa sekä Ruunaan kosket ovat tunnettuja kohteita. Suomen lohijoet, kuten Teno, tarjoavat tuottoisat mahdollisuudet sekä perhon heitto että soutuun. Siika on perhokalastajalle kenties Suomen haastavin laji, mutta huippusesongin aikana saaliit saattavat olla hyviä. Monin paikoin siian parhaat syöntiajat sijoittuvat alkukesään. Yhä useammin perhokalastaja suuntaa kuitenkin vesille haukea jahtaamaan. Vesille pääsee edullisesti ja varmuus saaliista on erinomainen. Perhovapaan voi tarttua jopa yli kymmenkiloinen jättiläishauki.

Perhokalastus ulkomailla

Kalastusmatka ulkomaille on omana osionaan sivustollamme, mutta tässä kerromme, mitä kaloja ja kohteita perhokalastaja löytää ulkomailta. Tropiikin suolaisissa valtamerissä asuu valtava kirjo eksoottisia, vahvoja kaloja, jotka ovat perhokalastajalle vastustamaton haaste. Perhokalastaja tarvitsee toki tukevimmat mahdolliset välineet houkuttelevan saaliin väsyttämiseksi. Näistä kalalajeista suosituimmat tunnetaan paremmin englanninkielisiltä nimiltään. Niitä ovat bonefish, permit, barracuda, tarpon, giant trevally, tunafish, dorado, redfish sekä walleye.

Suosittuja kohteita ovat myös Nordlingafljot-joki Islannissa lohen perhokalastukseen, Bosnian joet kalalajeinaan harjus, kirjolohi, taimen ja hucho sekä Dee, joka on paitsi erittäin kaunis ja kirkasvetinen myös yksi Skotlannin parhaista lohijoista.

Yhteenveto

Perhokalastus on kalastamisen laji, jolla houkutellaan erityisesti veden pinnalta ravintoa etsiviä kaloja saaliiksi. Perholla pyydystettävät kalat ovat voimakkaita ja sitkeitä, ja niiden väsyttäminen on osa perhokalastuksen viehätystä. Perhokalastuksen alkuun pääsee helposti sopivat välineet hankittuaan. Tärkeää on opetella hyvä heittotekniikka. Perhokalastusta voi Suomessa harrastaa lähes missä vain, kunhan hankkii asianmukaiset kalastusluvat. Lajeja ovat harjus, taimen, kirjolohi, lohi, siika sekä hauki. Perhokalastus ei välttämättä tarvitse koskea, vaan sitä voi heittää vaikkapa rantavesissä merellä tai järvessä.

Perhokalastukseen tarvitaan samat perusvälineet kuin muuhunkin kalastukseen, eli vapa, kela ja siimat. Perho on kuitenkin se itse asia, josta koko kalastusmuoto on saanut nimensä. Perhoja voi ostaa valmiina, mutta myös niiden sitominen on suosittu ja kiehtova osa harrastusta. Perhonsidontavälineitä voi ostaa kalastusvälineliikkeistä, kuten muitakin tarvikkeita. Perhokalastuksella on pitkät perinteet niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, ja se on lajina hieno ja haastava, mutta sangen palkitseva. Kun heti alkuun hankkii hyvät välineet, voi perhokalastuksesta nauttia ensi hetkistä alkaen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *