Kalastus
Vastuullinen vapaa-ajankalastus

Vastuullinen vapaa-ajankalastus

Nykyaikana puhutaan paljon kestävän kehityksen kalastusmenetelmistä ja vastuullisesti tuotetuista kaloista. Tämä tarkoittaa, että kaloja pyydetään tavalla, joka tukee kalakantojen tulevaisuutta, ympäristöä sekä kalastamisesta elantonsa saavien ihmisten hyvinvointia. Emme ole aiemmin nähneet samalla tasolla olevaa huolta kalakantojen vähentymisestä tai muista ympäristöllisistä asioista kuin nyt. Tänä päivänä useimmat meistä tietävät, mitä tapahtuu, jos ylikalastamme lajeja tai vahingoitamme ympäristöä tietyillä kalastusmenetelmillä.

Yhä useammat kalastajat pyrkivät nyt toimimaan vastuullisemmin, eikä vapaa-ajankalastajia voida sulkea pois kalakantojen ja ympäristön suojelemisesta, kun jotkut kalalajit alkavat olla pian vaarassa ajautua sukupuuton partaalle. Vastuullisten kalastajien määrän lisääntyminen on hyvä alku, mutta enemmän on tehtävä. Kestävän kalastuksen menetelmät ovat avainasemassa varmistaaksemme, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia kalaruoasta, puhumattakaan urheilukalastuksen tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista sen harrastamiseen.

Urheilukalastus on merkittävää toimintaa

Maailmanlaajuisesti noin miljardi ihmistä käyttää kalaa eläinproteiinin päälähteenä. Maailmassa arvioidaan olevan myös yli 200 miljoonaa ihmistä, jotka saavat elantonsa kalastamisesta tavalla tai toisella, ja suurin osa heistä asuu kehitysmaissa. Köyhimmissä maissa eläville puhtaat ja terveet meret, järvet ja joet tarkoittavat ruokaa, töitä ja tulevaisuutta. Useimmat ihmiset puhuvat kaupallisesta kalastamisesta, mutta mikä on urheilukalastuksen rooli kestävässä kehityksessä?

Koska vapaa-ajankalastus on hyvin suosittua, sillä on myös varmasti merkitystä maailmanlaajuisten kalakantojen osalta. Tämän vuoksi menestyvien kalakantojen ylläpitämisen vastuun on ulotuttava myös urheilukalastajille ympäri maailmaa. Vapaa-ajankalastus on paitsi suosittu harrastus, sillä on myös erittäin suuri taloudellinen merkitys. Suomessa vapaa-ajankalastajien määrä on vaihdellut 2000-luvulla 1,5 miljoonan ja kahden miljoonan harrastajan välillä. Se tarjoaa lukuisia työpaikkoja ja miljoonien eurojen liiketoimintaa.

Kaikki lähtee säädösten tuntemisesta

Kalastamista ja saaliskaloja koskevien säädösten tunteminen on yksi tärkeimmistä asioista, joilla urheilukalastaja voi tukea vastuullisen kalastamisen käytäntöjä. Jokaisen kalastajan täytyy tietää paikalliset säännökset, lupatarpeet ja rajoitukset sekä kalojen rauhoitusajat ja alamitat. Jo pelkästään tällä voi olla todella suuri merkitys terveiden kalakantojen ylläpitämisessä. Kalastajan pitää myös tuntea todennäköiset saaliskalat. On hyödytöntä tietää kalojen alamitat, jos et tunnista nappaamaasi kalaa.

Alamittojen lisäksi erityislupia vaativissa vesistöissä saattaa olla saaliskohtaisia rajoituksia. Mutta sinun ei tietenkään tarvitse aina kalastaa täyttä kiintiötä. Vaikka kiintiön mukaan saisit nostaa viisi taimenta päivässä, ei se tarkoita, että sinun täytyy joka päivä pyydystää täydet viisi kalaa. Jonain päivänä yksi tai kaksi kalaa riittää, tärkeintä on noudattaa eettisiä toimintamalleja. Aluekohtaisista rajoituksista saa tietoa kalastuslupia myyviltä nettisivustoilta tai kaupallisesta kalastuskohteesta.

Pyydystä ja vapauta

Pyydystä ja vapauta -kalastusmallista on ollut paljon puhetta, sitä on puolusteltu ja sitä on vastustettu. Eräs näkyvimmistä kotimaisista pyydystä ja vapauta -kalastuksen puolestapuhujista on ollut näyttelijä Jasper Pääkkönen, joka pyrkii myös aktiivisesti levittämään omalta osaltaan vastuullisen kalastamisen sanomaa. Joidenkin mielestä on hullua heittää takaisin veteen kaloja, varsinkin suurimpia esittelemisen arvoisia saaliita. Mutta kun heität ne takaisin, ne voivat tuottaa lisää kaloja saaliiksi.

Tutustu huolellisesti menetelmiin, joita pyydystä ja vapauta -kalastajat käyttävät ympäri maailmaa, kuten väkäsettömien koukkujen käyttöön, jolloin kalalle aiheutuu vähemmän vaurioita koukkua irrottaessa, tai jopa pyöreiden koukkujen valitsemiseen, jolloin koukku tarttuu epätodennäköisemmin kalan sisuskaluihin ja kala selviää varmemmin vapauttamisen jälkeen. Jos koukku jää kiinni liian syvälle, katkaise siima mahdollisimman läheltä koukkua ja vapauta kala, sillä et saa luultavasti irrotettua koukkua vahingoittamatta kalaa enemmän.

Käytä lyijyttömiä välineitä

Moni on kuullut kauhutarinoita vaikutuksista, joita lyijypohjaisen maalin lastujen syöminen on aiheuttanut lapsille. Sama pätee myös kalojen kohdalla, sillä lyijy on myrkyllistä. Jos käytät lyijystä valmistettuja painoja, jigejä ja muita kalastusvälineitä, periaatteessa myrkytät kaloja ja muita luonnonvaroja. Kalat ja muut eläimet voivat saada lukuisia erilaisia ongelmia, jos ne altistuvat suurille lyijymäärille. Vaikutukset voivat kohdistua muun muassa lisääntymis- ja hermojärjestelmiin.

Käsittele kaloja varoen

Kalojen nostaminen pois niiden luonnollisesta ympäristöstä on jo hyvin stressaavaa kalalle. Siihen on turha lisätä enää ylimääräistä ja tarpeetonta väkivaltaa kaloja kohtaan. Kaloja saatetaan heittää maahan sätkimään, niiltä voidaan repiä koukku pois suusta väkivalloin tai niiden kiduksiin saatetaan tarttua sormineen. Kidukset ovat kalan keuhkot. Jos niihin koskee, kalan selviytymismahdollisuudet tippuvat olemattomiin, vaikka sen yrittäisi palauttaa miten varovaisesti tahansa takaisin veteen.

Huolehdi roskistasi

Roskaaminen on merkittävä ja ärsyttävä asia, johon lähes kaikki syyllistyvät aika ajoin – tietoisesti tai epähuomiossa. Ihmiset jättävät veteen ja rannoille kaikenlaista roskaa; tyhjiä juomatölkkejä, perunalastupusseja, pakkausmateriaalia, siimaa ja niin edelleen. Tällä on suuri ympäristöllinen merkitys. Veteen joutuneet roskat, kuten pois heitetyt vieheet, verkot, tupakantumpit ja muovipussit voivat joutua vahingossa kalojen tai eläinten ruoaksi tai tarttua lintujen räpylöihin tai siipiin.

Pienennä kalamatkasi hiilijalanjälkeä

Ilmastonmuutos on suuri uhka maailman kalakannoille ja monille muille vesistöistä löytyville organismeille. Liikenteen, teollisuuden ja maatalouden päästöt ovatkin aiheuttaneet merkittäviä muutoksia – pääasiassa happamoitumista – monissa vesistöissä, muun muassa Itämeressä. Voit leikata omia hiilidioksidipäästöjäsi vähentämällä kalastusveneesi ja välineidesi aiheuttamia päästöjä. Vaihda potkuri uudempaan ja tehokkaampaan malliin ja tarkkaile polttoaineen kulutusta löytääksesi kulutuksen kannalta mahdollisimman tehokkaan tavan liikkua vesillä kalastaessasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *