Kalastus
Vinkit kalastusmatkaan ulkomaille

Vinkit kalastusmatkaan ulkomaille

  • Millainen on aikaisempi kalastuskokemuksesi?
  • Mitkä kalalajit ovat sinusta erityisen kiinnostavia?
  • Kuinka pitkää matkaa suunnittelet?
  • Millainen on budjettisi matkaa varten?

Yllä on mainittuna tärkeimpiä kysymyksiä, joita tulee esittää itselleen ennen kalastusmatkakohteen valintaa. Oikean kohteen valitseminen saattaa tuntua haastavalta lukuisten eri kalastusvaihtoehtojen ja toinen toistaan upeampien kohteiden joukosta. Ennen kohteen valintaa onkin tärkeää tietää, onko suunnitelmissa yhden päivän kalastusretki lomamatkan aikana vai 12 päivän pituinen kalastusseikkailu erämaassa. Varmasti lähes jokainen intohimoinen kalastuksen harrastaja on unelmoinut matkaavansa maailmalle kokemaan ikimuistoisia elämyksiä kalastuksen parissa. Hyvä uutinen kaikille alan harrastajille on, että potentiaalisten kohteiden löytäminen on helpompaa kuin koskaan.

Unelmien kalastuskohteen etsinnässä tulee huomioida omat tavoitteet ja toiveet kalastustavan suhteen. Kohteen valintaan vaikuttaa olennaisesti se, minkälaisia kriteerejä pitää kalastuksessa tärkeimpinä. Onko toiveissasi mahdollisuus ennätyskalojen nappaamiseen vai houkuttelevatko upeat maisemat ja luonnon rauha sinut parhaiten kalastuksen pariin? Maapallomme on 70-prosenttisesti veden peitossa ja näin ollen myös täynnä nähtävää ja koettavaa kaikille kalastuselämyksiä etsiville. Oman horisontin laajentaminen kannattaa aina, ja kalastuksen parissa se onnistuu varmasti ainutlaatuisena luontokokemuksena.

Seuraavaksi esittelemme monipuolisesti kiinnostavimpia ulkomaisia kalastuskohteita, sekä vinkkejä kohteiden valintaan.

Kiinnostavimmat kalastuskohteet Euroopassa

Irlanti on yksi Euroopan parhaista kalastusmaista, sillä sen joet ja rannikkovedet ovat hyvin kalaisat ja tarjoavat runsaasti erilaisia lajeja, esimerkiksi lohta, lahnaa ja taimenta. Maa on erinomainen kohde omatoimikalastajille, sillä paikalliset ovat hyvin vieraanvaraisia ja avuliaita. Toinen kiinnostava kohde Pohjois-Euroopassa on Islanti, jonka vulkaaninen maaperä ja ainutlaatuinen maisema luovat vaikuttavat puitteet esimerkiksi Atlantin lohen ja arktisen nieriän kalastukselle keskiyön auringon alla. Kolmas pohjoisten vesien kohde löytyy Venäjältä, jossa maan pohjoisosan arktiset joet tarjoavat ensiluokkaisen kokemuksen erityisesti lohen kalastajille.

Sveitsin Alppeja kutsutaan myös Euroopan vesilinnaksi ja ne ovat Islannin ohella erinomainen kohde maisemakalastuksesta nauttiville. Smaragdinvihreä ja mineraalirikas vesi alppijärvissä lumihuippuisten vuorien keskellä tarjoaa näyttävät puitteet taimenen ja hauen perhokalastukselle. Eteläisistä kohteista kiinnostavimpien joukkoon kuuluu Espanjan Aurinkorannikko, josta on löydettävissä esimerkiksi Atlantin tonnikala, miekkakala ja purjekala. Alueella järjestetään runsaasti kalastusretkiä toukokuusta lokakuuhun, ja useimpien retkien tarjontaan kuuluvat myös laadukkaat kalastusvälineet. Retkellä pääsee nauttimaan kalastuksesta rannikon upeissa maisemissa ja ne sopivat mainiosti yhdistettäväksi muuhun lomailuun alueella.

Parhaat sivustot kalastusmatkan suunnitteluun

Verkossa on saatavilla lukuisia hyödyllisiä sivustoja kalastusloman suunnitteluun. Sivustoilta on löydettävissä muun muassa apua kohteiden valintaan ja vinkkejä ulkomailla kalastaessa huomioon otettavista seikoista. Erityisesti ensi kertaa ulkomaille kalastamaan matkaavien on suositeltavaa tutustua ohjeisiin ja mahdollisesti myös olla yhteydessä neuvovaan asiantuntijatahoon. Erityisesti kaukokohteisiin, esimerkiksi Aasiaan tai Amerikkaan, suuntaavien on suositeltavaa tutustua tarkoin kohdealueen ympäristöön ja kalastussäädöksiin ennen matkaamista alueelle.

Ulkomailla kalastukseen opastavat useimmat kalastusyhdistysten sivut, sekä matkatoimistojen ja matkanvälittäjien sivut. Matkaa suunnittelevalle hyödyllisiä sivustoja ovat esimerkiksi:

  • Kalakaima
  • Kireitasiimoja
  • info
  • Rantapallo
  • Tripadvisor

Pohjois-Amerikan kiinnostavimmat kalastuskohteet

Pohjois-Amerikasta löytyy kattavasti kalastusmahdollisuuksia kaiken tasoisille kalastajille noviiseista konkareihin. Kauniita maisemia ja myös vasta-alkajille sopivia kalavesiä löytyy esimerkiksi Utahin osavaltion Vihreältä joelta, jonka kirkkaat vedet soveltuvat hyvin perhokalastuksen kokeiluun. Kanadassa odottaa todellinen helmi kaikille tonnikalan kalastajille, sillä maan itäosista Prinssi Edwardin saarelta on napattu maailman suurin tonnikala. Texasista Austin-järveltä puolestaan löytyy todellinen ahvenen ystävän paratiisi, jossa kalastus on suosittua erityisesti yöaikaan. Floridan Charlotte Harbour tarjoaa erinomaiset puitteet talvikauden kalastukseen. Alueella makea vesi kohtaa meriveden, jonka ansiosta siellä on ainutlaatuinen ja monipuolinen kalalajisto.

Kalastuksen eteläiset kaukomatkakohteet

Innokkaille ja kokeneemmille kalastajille on olemassa todellinen paratiisi Bahamalla, jossa lajien kirjo on valtava ja kalastusmahdollisuuksia löytyy niin avomereltä, riutoilta, kuin matalikoistakin. Toinen kalastajien suosittu kaukokohde löytyy Australiasta, jossa Iso valliriutta tarjoaa niin valtavasti erilaisia lajeja, ettei niitä ole edes mahdollista laskea. Kohteesta on sanottu, että jokaisen kalastajan tulisi kokea se kerran elämässään. Galapagossaaret Ecuadorissa ovat niin ikään kuuluisa kalastuskohde. Saarilla on loistavat mahdollisuudet purjekalojen, delfiinien, tonnikalojen ja makrillien kohtaamiseen, sillä niitä esiintyy näissä maailman hedelmällisimmissä vesissä runsaasti.

Yhä useammin merta edemmäs kalaan

Kalastusmatkailu on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan viime vuosina, ja kalastajat ovat yhä useammin halukkaita lähtemään myös kaukaisemmille vesille kokemusten perässä. Kalastus on hyvin perinteinen elinkeino ympäri maailmaa, mikä takaa sen, että kalastajille on olemassa valtavasti kohteita ja valinnanvaraa. Kalastusmatkailu onkin useimmille puhdasta elämysten etsintää kalastuksen rinnalla. Suomesta ei perinteisesti ole matkattu suurin joukoin kaukomaille kalaan, vaan suosikkikohteet ovat löytyneet Ruotsista ja Norjasta sekä muualta Pohjois-Euroopasta. Nykyisin opastettuja kalastusmatkoja järjestetään kuitenkin laajalla tarjonnalla myös kaukokohteisiin, mikä on selvästi lisännyt niiden houkuttelevuutta harrastajien keskuudessa.

Kalastusmatkat sopivat kaikille

Kalastusmatkoista löytyy soveltuvia kohteita myös heille, jotka kokeilevat onkivapaa ensimmäistä kertaa reissun aikana. Toisaalta osa kohteista vaatii pidempää kokemusta olosuhteiden haastavuuden vuoksi. Tärkeintä on tiedostaa, ettei kokemus ole vaatimus reissuun lähtemiseksi, vaan kalastuselämykset ovat avoimia kaikille. Opastetuilla kalastusmatkoilla ollaan usein alle 10 hengen ryhmässä, paikalliset vedet tuntevan oppaan kanssa. Opas on tärkeä turvallisuustekijä, erityisesti kaukokohteissa. Matkapaketteja on tarjolla erilaisin palveluin, useimmiten kuitenkin kalastus, opastus ja majoitus kuuluvat pakettiin. Hinnat vaihtelevat noin 500 eurosta kaukokohteiden usean tuhannen euron paketteihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *